Ryba po grecku

Kapusta z grzybami i żurawiną:

Przygotowanie:

Składniki:


400 g Dorsz świeży, filety bez skóry


300 g Marchew


100 g Por


100 g Pietruszka, korzeń


150 g Seler korzeniowy


100 g Cebula


50 g Koncentrat pomidorowy 30%


60 g Olej rzepakowy uniwersalny


Sok z cytryny, przyprawa do ryb, koperek, sól, pieprz, cukier (1 łyżeczka)




Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryb, koperkiem, pieprzem i zawinąć w folię. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu każdy filet podzielić na 2-3 części. Pora i cebulę pokroić, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce ( można też użyć ok. 750 g włoszczyzny mrożonej, pokrojonej w paski). Warzywa podsmażyć na oleju, dodać ok. 1/2 szklanka wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut często mieszając. W razie potrzeby dolewać wody. Dodać koncentrat pomidorowy, wszystko doprawić solą, pieprzem i cukrem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami farsz warzywny i rybę, wszystko przykryć farszem i odstawić na kilka godzin do lodówki.



Całość podzielić na 8 porcji, wówczas:


1 porcja = 135 kcal