Lasagna z bakłażanem i sałata z sosem winegret

Lasagna z bakłażanem i sałatą z sosem winegret

Przygotowanie:

Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 490kcal

  • 250 g Makaron na lasagnę
  • 20 g Oliwa z oliwek (4 łyżeczki)i
  • 400 g Pomidory z puszki i
  • 600 g Pomidory
  • 50 g Cebula
  • 10 g Cukier brązowy (1 łyżka)i
  • 250 g Pieczarki
  • 400 g Bakłażan (2 małe sztuki)i
  • 150 g Serek Turek Figura (lub inny chudy twarożek)i
  • 60 g Ser żółty tarty
  • 20 g Olej lniany lub sojowy (2 łyżki)i
  • Sałata strzępiasta
  • 2 ząbki czosnku, zioła np. Oregano, zioła prowansalskie, sok z cytryny, musztarda

Przepis

Sos pomidorowy: Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na łyżeczce oliwy zeszklić cebulkę i czosnek, dodać pomidory świeże i z puszki, przyprawić sos solą, pieprzem, cukrem i oregano, gotować od czasu do czasu mieszając aż sos lekko zgęstnieje.

Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, podsmażyć na łyżeczce oliwy, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami, pod koniec gotowania dodać serek, dokładnie wymieszać.

Bakłażany: Pokroić na plastry o grubości 5-7mm, oprószyć solą i lekko obsmażyć z obu stron na wysmarowanej oliwa patelni.

Makaron: W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na minutę wrzucić płaty makaronu, mieszać uważając by makaron się nie posklejał. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i plastry rozłożyć pojedynczo na blacie.

Lasagna: Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dno nałożyć trochę sosu tak żeby przykryć je cienką warstwą. Ułożyć warstwę makaronu. Na makaron nałożyć część sosu pieczarkowego, plastry bakłażana i przykryć kolejna warstwą makaronu. Czynność powtarzać do wyczerpania składników, wierzch powinna stanowić warstwa pomidorowa. Lasagne wstawić do rozgrzanego do 80 stopni piekarnika i zapiekać pod przykryciem 20min. Po tym czasie lasagne posypać tartym serem i zapiekać odkrytą jeszcze 5-10minut.

Sałatę porwać na kawałki, przygotować sos winegret: olej lniany lub sojowy wymieszać z 1/3 łyżeczki musztardy i 2 łyżkami soku z cytryny, dodać ziół prowansalskich. Sosem polać sałatę.

Lasagnę podawać gorącą z sałatą obok.

Lasagna z bakłażanem i sałatą z sosem winegret

1 porcja dostarcza 490kcal, 19,5g białka, 18g tłuszczu, 70g węglowodanów.