Kolorowa pasta warzywna na kanapki

Kolorowa pasta warzywna na kanapki

Przygotowanie:

A może odmiana dla tradycyjnego serka do smarowania, masła czy innych smarowideł. Przedstawiamy Wam pastę z duszonych, kolorowych warzyw z przyprawami. Z sezonowymi warzywami na kanapce lub grzance, będą się idealnie komponować.



Wartość odżywcza w 4 porcjach:

  • Energia 548 kcal
  • Białko 15 g
  • Tłuszcze 16 g
  • Węglowodany 91 g

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 cebulka duszona z kurkumą
  • ½ szklanki namoczonych płatków owsianych
  • olej rzepakowy do duszenia warzyw
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie: Umyte i obrane warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę dusić z kurkumą przez ok. 5 min. Dodać warzywa i dusić je z płatkami owsianymi ok. 20 min. Następnie pastę doprawić i kilka minut dłużej dusić na małym ogniu.



IMG_0326



Zuzanna Wieła Dietetyk Wronki-22

Zuzanna Wieła
dietetyk