Dieta wolumetryczna - jedz dużo i chudnij?

Dieta wolumetryczna – jedz dużo i chudnij?

Dieta wolumetryczna, nazywana także objętościową została opracowana przez dr Barbarę Rolls i R.A. Burnetta. Opiera się ona na doborze produktów w zależności od ich kaloryczności – im mniej kaloryczny produkt, tym większą jego ilość można spożywać. Jej podstawą są produkty zawierające dużo wody, jak na przykład warzywa i owoce, które można jeść...

Dieta jako styl życia

Dieta jako styl życia

„Od jutra przechodzę na dietę” – chyba każdy z nas chociaż raz wypowiedział to zdanie. „Przyszłam do Pani, bo chcę przejść na dietę” – z kolei takie stwierdzenie słyszał nie jeden raz dietetyk w gabinecie.  Dla większości z nas, pierwszym słowem jakie przychodzi do głowy gdy myślimy o odchudzaniu, jest właśnie “dieta”....

Restrykcyjne diety odchudzające. Poznaj skutki dla zdrowia i urody!

Restrykcyjne diety odchudzające. Poznaj skutki dla zdrowia i urody!

Początek odchudzania jest często szeregiem skrajnych decyzji. Wychodzimy z założenia, że najprostszym sposobem jest głodzenie się. Przecież im mniej zjadamy, tym szybciej chudniemy. W taką pułapkę daje się złapać wiele osób. To również prosta droga, by spowolnić metabolizm, doprowadzić do niedoborów pokarmowych, do rozregulowania  gospodarki hormonalnej oraz pogorszenia kondycji skóry. Próby redukcji masy ciała nie zawsze...

Kurczak w sosie kokosowym z tajskimi ziołami

Kurczak w sosie kokosowym z tajskimi ziołami

Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju podsmażyć czosnek i pokrojonego w pierścienie pora. Następnie dorzucić pokrojoną w słupki paprykę oraz marchewkę. Do warzyw dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i całość dusić. Na koniec dodać sos sojowy, pokrojone mango, mleczko kokosowe i wspomniane przyprawy. Całość dobrze wymieszać i podawać z ryżem...

Pstrąg z pieczonymi warzywami i rukolą

Pstrąg z pieczonymi warzywami i rukolą

Ziemniaki umyć i pokroić w łódeczki. Paprykę pokroić w słupki a marchew w plastry. Całość wymieszać z połową oleju i przyprawą do ziemniaków oraz ząbkiem czosnku. Warzywa wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec 20 minut. Pstrąga natrzeć marynatą z pozostałego oleju wymieszanego z czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną...

Amarantuski szarlotkowe

Amarantuski szarlotkowe

Jabłko zatrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać łyżką do połączenia się składników. Z masy uformować ciasteczka (około 10 sztuk) i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Wyłożyć z piekarnika, przestudzić i ostrożnie przełożyć na talerzyk.

Fritatta ze szpinakiem i pieczarkami

Fritatta ze szpinakiem i pieczarkami

Pieczarki drobno pokroić i jeśli będzie używany szpinak mrożony to razem z nim chwile je poddusić na patelni. Następnie jajka wybić do miski, połączyć z serkiem, pieczarkami, kukurydzą i szpinakiem. Doprawić do smaku przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Całość przelać na wysmarowaną olejem formę (najlepiej taką do tarty). Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora...

×