Sałatka z łososiem i awokado

Ogórka umyć, pokroić w półksiężyce. Pomidorki opłukać i przekroić na pół. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, i pokroić na plasterki. Oliwę połączyć z musztardą francuską, sarepską, łyżeczką soku z cytryny, miodem i łyżką wody, wymieszać. Mix sałat wymieszać z pokrojonymi warzywami, awokado i dodać łososia. Sałatkę polać dressingiem i posypać nasionami...

Pstrąg pieczony z bukietem warzyw

Warzywa korzeniowe obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew, pietruszkę i cukinię w talarki, a cebulę w piórka. Warzywa wymieszać z ziołami, solą i oliwą. Pstrąga wyszorować, do środka oraz na wierzch ryby ułożyć plasterki cytryny, posiekany koperek i kawałki czosnku. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pstrągi, obłóż je wszystkimi warzywami....

Pieczona owsianka z niespodzianką

Łyżkę skyru (25 g) rozpuścić w kąpieli wodnej z czekoladą. Płatki owsiane zblendować z bananem, budyniem, pozostałym skyrem (50 g) i mlekiem. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. 2/3 przelać do naczynia żaroodpornego, następnie dodać rozpuszczoną ze skyrem czekoladę, a następnie pozostałą część zmiksowanych płatków. Posypać borówkami i piec ok. 25 minut...

Orzechowo czekolady deser a’la monte

Kaszę jaglaną podprażyć na patelni by pozbyć się goryczy, następnie przelać wrzątkiem, wsypać go garnuszka i ugotować zalewając napojem sojowym. Po ugotowaniu kaszę przestudzić. W międzyczasie orzechy zmiksować blenderem, następnie dodać ugotowaną kaszę, skyr, banana i dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy masa będzie miała jednolitą teksturę podzielić ją na 2...

Orientalna sałatka z soczewicą

Soczewicę przepłukać u gotować w 3 szklankach wody, ok. 15-20 minut, al-dente. Po ugotowaniu, ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Cebulę, natkę pietruszki i orzechy rozdrobnić/drobno pokroić. Soczewicę wymieszać z kaparami, pokrojonymi suszonymi pomidorami, natką pietruszki i orzechami. W niewielkim naczyniu przygotować sos: oliwa z oliwek, miód, sok z cytryny i...

Kopytka z tofu z owocami

Tofu pokruszyć, zmiksować w blenderze, następnie dodać sok z cytryny, szczyptę soli i ksylitol, miksować do połączenia składników. Dosypać oba rodzaje mąk i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części. Z każdej, na blacie oprószonym mąką, formować wałek. Nożem pociąć ciasto w romby. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić kluski...

Gruszkomole

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ugnieść widelcem z awokado i startym czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i kolendrą. Podawać na pieczywie. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ugnieść widelcem z awokado i startym czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i kolendrą. Podawać...

Bowl z tofu, jajkiem i pieczonym kalafiorem

Jajko ugotować na twardo. Komosę ugotować w bulionie z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na różyczce, ciecierzycę odsączyć, wymieszać oliwą (łyżeczką), sosem sojowym, imbirem i czosnkiem. Ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min. w 190 st. C do zarumienienia warzyw. W międzyczasie tofu pokroić w kostkę, wymieszać z papryką wędzoną,...

×