Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Autor: Aleksandra Pasich

Jesteś fanem tajskiej kuchni? Przygotuj wyśmienitą zupę z dodatkiem aromatycznych przypraw i mleka kokosowego.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    548 kcal

  • Białko:

    28,8 g

  • Tłuszcze:

    26,5 g

  • Węglowodany:

    50,1 g

  • Błonnik pokarmowy

    5 g

 

Składniki na 10 porcji:

  • 100 g Mięso z ud kurczaka bez skóry
  • 100 g Papryka czerwona
  • 100 g Cukinia
  • 50 g Marchew
  • 40 g Makaron ryżowy
  • 5 g Olej rzepakowy
  • 250 ml Woda/Bulion warzywny
  • 75 g Mleczko kokosowe (17% tł.)
  • Curry, kurkuma, czosnek, papryka słodka, imbir, sos sojowy

 

Przygotowanie:

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię i paprykę pokroić w paski a marchewkę w plastry. Następnie w większym garnku na oleju podsmażyć cukinię, paprykę i marchewkę, doprawić do smaku przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć około 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe, sos sojowy i makaron. Całość można posypać sezamem.

 

Powrót Powrót