
Jesteś fanem tajskiej kuchni? Przygotuj wyśmienitą zupę z dodatkiem aromatycznych przypraw i mleka kokosowego.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
548 kcal
- Białko:
28,8 g
- Tłuszcze:
26,5 g
- Węglowodany:
50,1 g
- Błonnik pokarmowy
5 g
Składniki na 10 porcji:
- 100 g Mięso z ud kurczaka bez skóry
- 100 g Papryka czerwona
- 100 g Cukinia
- 50 g Marchew
- 40 g Makaron ryżowy
- 5 g Olej rzepakowy
- 250 ml Woda/Bulion warzywny
- 75 g Mleczko kokosowe (17% tł.)
- Curry, kurkuma, czosnek, papryka słodka, imbir, sos sojowy
Przygotowanie:
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Cukinię i paprykę pokroić w paski a marchewkę w plastry. Następnie w większym garnku na oleju podsmażyć cukinię, paprykę i marchewkę, doprawić do smaku przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę mięso i podsmażyć około 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut. Na koniec dodać mleczko kokosowe, sos sojowy i makaron. Całość można posypać sezamem.