Zapiekanka wegetariańska z tofu i ziemniakami

Autor: Agnieszka Pompecka

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    329 kcal

  • Białko:

    18 g

  • Tłuszcze:

    15 g

  • Węglowodany:

    32 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g tofu wędzonego (można zamrozić przed użyciem)
  • 200 g ziemniaka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g papryki czerwonej
  • 50 g cebuli
  • 10 g oliwy
  • pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, opcjonalnie sól
  • Na sos: 100 g jogurtu naturalnego, 20 g sera żółtego, 15 g koncentratu pomidorowego lub ketchupu

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Lekko ostudzone pokroić w plasterki. Pieczarki, cebulę i paprykę pokroić. Tofu pokruszyć widelcem. Składniki, poza ziemniakami, podsmażyć z przyprawami na oliwie. Ziemniaki ułożyć w formie do pieczenia, przeglądać warstwami z farszem warzywnym.
Ser zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z jogurtem i koncentratem. Ułożyć na warzywach i zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.

 

Powrót Powrót