
Te placuszki są delikatne, puszyste i bardzo szybkie w wykonaniu. Bez dodatku jajek i nabiału – idealny przepis na śniadanie, przekąskę czy lunch dla osoby będącej na diecie roślinnej. Pasują do nich różnego rodzaju dodatki: owoce, nasiona czy orzechy.
Placuszki świetnie sprawdzą się jako posiłek do pracy czy szkoły, ponieważ smakują równie smakowicie na ciepło jak i na zimno.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
699 kcal
- Białko:
22,8 g
- Tłuszcze:
28,7 g
- Błonnik pokarmowy:
7 g
- Węglowodany:
92,7 g
Składniki na 4 placuszki:
- Pół szklanki kaszy manny (85 g)
- Pół szklanki napoju roślinnego (125 ml)
- Pół banana (60 g)
- 2 łyżki masła orzechowego (40 g)
- Łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
Przygotowanie:
Wszystkie składnik dokładnie zblendować (oprócz oleju). Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i za pomocą łyżki nakładać niedużą porcję ciasta. Placki smażyć z obu stron do przyrumienienia.
Przepis autorstwa Anity Goncarzewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.