Wegański smalec z fasoli

Autor: Agnieszka Pompecka

Włączenie do swojej codziennej diety potraw wegańskich może przyczynić się do poprawy wielu parametrów zdrowotnych. Nasza propozycja – wegański smalec z fasoli – dostarcza o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych w porównaniu do tradycyjnego smalcu, przez co wpływa bardzo korzystnie na gospodarkę tłuszczową organizmu. Pomimo to jest bardzo smaczny i prosty w wykonaniu.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji (50 g):

  • Energia:

    47 kcal

  • Białko:

    3 g

  • Tłuszcze:

    1,7 g

  • Węglowodany:

    3,1 g

 

Składniki na 7 porcji:

  • 1 puszka fasoli białej (240 g)
  • pół cebuli (100 g)
  • łyżka oleju rzepakowego (10 g)

 

Przygotowanie:

Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach.

Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót