
Włączenie do swojej codziennej diety potraw wegańskich może przyczynić się do poprawy wielu parametrów zdrowotnych. Nasza propozycja – wegański smalec z fasoli – dostarcza o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych w porównaniu do tradycyjnego smalcu, przez co wpływa bardzo korzystnie na gospodarkę tłuszczową organizmu. Pomimo to jest bardzo smaczny i prosty w wykonaniu.
Wartość odżywcza dla 1 porcji (50 g):
- Energia:
47 kcal
- Białko:
3 g
- Tłuszcze:
1,7 g
- Węglowodany:
3,1 g
Składniki na 7 porcji:
- 1 puszka fasoli białej (240 g)
- pół cebuli (100 g)
- łyżka oleju rzepakowego (10 g)
Przygotowanie:
Cebulę należy obrać, pokroić i zeszklić na patelni. Kolejnym krokiem jest połączenie jej z odsączoną fasolą z puszki przy użyciu blendera – całość należy zblendować na gładką masę. Smalec świetnie smakuje sam, ale jeszcze lepiej na kanapkach.
Przepis autorstwa Damiana Wiśniewskiego, stażysty Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.