Walentynkowe gofry

Autor: Elżbieta Bujak

Walentynkowe gofry to romantyczna uczta dla podniebienia. To danie wprawi Cię w wyjątkowy nastrój i jest idealne do dzielenia się z najbliższymi, nie tylko w Walentynki.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    75 kcal

  • Białko:

    2 g

  • Tłuszcze:

    4 g

  • Węglowodany:

    8 g

 

Składniki:

  • 60 g masło
  • 160 ml woda
  • 80 g mąka pszenna
  • 80 g mąka owsiana
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki erytrolu
  • Do polania 50 g czekolada gorzka, maliny.

 

Przygotowanie:

Rozpuść masło w małym garnuszku, dodaj wodę i erytrol. Cały czas mieszaj do połączenia składników. Podgrzewaj aż zacznie wrzeć, dodaj mąki i wymieszaj na jednolitą masę. Pozostaw na kilka minut do schłodzenia. Dodaj jajko i uformuj małe kulki. Nakładaj kulki na rozgrzana gofrownicę, wcześniej posmarowana olejem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, maliny podgrzej w garnuszku. Polej gofry i smakuj z najbliższym.

 

Powrót Powrót