Truskawkowy mus z jogurtem i musli

Autor: mojdietetyk

Nie ma nic lepszego i zdrowszego od domowego deseru z płatkami zbożowymi, z porcją owoców i jogurtem naturalnym. Taki posiłek jest pyszny, wygląda pięknie. Świetnie sprawdzi się jako I śniadanie, a przygotowany w słoiku możesz zabrać na drugie śniadanie do pracy.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    302 kcal

  • Białko:

    11,9 g

  • Tłuszcze:

    7,36 g

  • Węglowodany:

    47 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Musli z owocami suszonymi 40g
  • Truskawka 150 g
  • Płatki migdałowe 5 g
  • Jogurt naturalny 2% tł. 150 g

 

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Kilka owoców (3-4 sztuki) zostawiany w celu ułożenia ich na wierzchu deseru, z reszty przygotowujemy mus – do wyższego naczynia wkładamy pokrojone truskawki i blendujemy. Następnie do szklanek bądź pucharków wsypujemy musli, zalewamy sporą ilością jogurtu naturalnego. Na jogurt wylewamy mus truskawkowy. Następnie jeszcze raz posypujemy porcją musli, układamy owoce, posypujemy płatkami migdałowymi.

 

Powrót Powrót