Trufle czekoladowe

Autor: Aleksandra Pasich

Ochota na odrobinę słodyczy i to jeszcze w zdrowszej wersji? Jest to możliwe – mocno czekoladowe trufle są źródłem prozdrowotnych składników – błonnika pokarmowego, żelaza i magnezu a także uciechą dla podniebienia.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • Energia

    87 kcal

  • Białko

    2 g

  • Tłuszcze

    3 g

  • Węglowodany

    13 g

  • Błonnik pokarmowy

    1,8 g

 

Składniki (na 15 porcji/15 trufli):

  • 100 g Daktyle suszone
  • 70 g Śliwki suszone
  • 55 g Płatki owsiane (zmielone)
  • 55 g Orzechy włoskie lub migdały (zmielone)
  • 100 g Sok z pomarańczy
  • 40 g Kakao, naturalne w proszku - 2 łyżki kakao do masy i 2 łyżki kakao do obtoczenia (40g)
  • Opcjonalnie: 2 małe kieliszki whisky (wtedy jest ich trochę mocniejszy smak)

 

Przygotowanie:

Przepis na 15 porcji
Śliwki i daktyle zalać wrzątkiem. Odczekać około 10 minut do ich napęcznienia. Następnie odlać wodę w której się moczyły. Zmiksować wszystkie składniki na dość gładką masę (idealnie gładka nie będzie). Z masy zrobić kulki i każdą obtoczyć w kakao. Całość schłodzić min. 2 h w lodówce i przechowywać w lodówce (max. do 5 dni).

 

Powrót Powrót