Przenieś swoje kubki smakowe na słoneczny Bliski Wschód dzięki sałatce, która zachwyca nie tylko wyglądem, ale i bogactwem smaków! Grillowany ser halloumi, który kusząco chrupie, łączy się tutaj z soczystymi pomarańczami, słodkimi figami i rubinowymi pestkami granatu. To sałatka pełna kontrastów: słonego, słodkiego i lekko kwaskowego, która doskonale sprawdzi się na letni obiad czy elegancką kolację. Prosty przepis, a efekt zachwyci wszystkich przy stole! Spróbuj i poczuj, jak każdy kęs przenosi Cię w kulinarną podróż do świata egzotycznych smaków.
Makroskładniki w 1 porcji: 586 Kcal
- Białko
39,7 g
- Węglowodany
43,1 g
- Tłuszcze
34 g
Skłądniki na 1 porcję:
- 1 figa- ok. 100g
- garść rukoli
- ½ pomarańczy ok.20g
- ¼ granata ok. 34g
- 3 plasterki sera halloumi - 120g
- ½ łyżki miodu -6g
- 1 łyżeczka soku z cytryny- 5g
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek -2g
Przygotowanie:
- Figę pokroić na ósemki
- Ser pokroić w plastry i ugrillować na patelni lub w opiekaczu.
- Granata obrać, zostawić kilka ziarenek w całości, z reszty wycisnąć sok do miseczki.
- Pomarańczę obrać, usunąć błonę zachowując przy tym sok, który z niej wycieknie. Miąższ pokroić na mniejsze części
- Dressing: połączyć sok z granata, sok z obranej pomarańczy, sok z cytryny, oliwę i miód.
- Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać dressingiem.