Szparagi z jajkiem w koszulce

Autor: Aleksandra Pasich

Nadszedł sezon na szparagi. Jeśli jeszcze do tej pory ich nie próbowałeś to mam nadzieję, że ten przepis Cię do nich przekona.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    342 kcal

  • Białko:

    19,8 g

  • Tłuszcze:

    24,9 g

  • Błonnik pokarmowy:

    6,5 g

  • Węglowodany:

    14 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g Szparagi
  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 100 g Boczek
  • 200 g Pomidor
  • Ocet, szczypta soli i cukru

 

Przygotowanie:

Od szparagów odciąć końcówki i ugotować około 5 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru. Odsączone szparagi (po 3 sztuki) owinąć w cienkie plastry boczku i podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut. Zagotować wodę około 800 ml i wlać do niej 4 łyżki octu i wsypać szczyptę woli. Do gotującej się wody wlać pojedynczo rozbite jajka i gotować około 3 minuty do ścięcia się białka i wyciągnąć za pomocą łyżki np. do makaronu. Szparagi podać z jajkiem w koszulce i pokrojonym w kostkę pomidorem.

 

Powrót Powrót