
Nadszedł sezon na szparagi. Jeśli jeszcze do tej pory ich nie próbowałeś to mam nadzieję, że ten przepis Cię do nich przekona.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
342 kcal
- Białko:
19,8 g
- Tłuszcze:
24,9 g
- Błonnik pokarmowy:
6,5 g
- Węglowodany:
14 g
Składniki na 2 porcje:
- 500 g Szparagi
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 100 g Boczek
- 200 g Pomidor
- Ocet, szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Od szparagów odciąć końcówki i ugotować około 5 minut w wodzie z odrobiną soli i cukru. Odsączone szparagi (po 3 sztuki) owinąć w cienkie plastry boczku i podpiec w piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut. Zagotować wodę około 800 ml i wlać do niej 4 łyżki octu i wsypać szczyptę woli. Do gotującej się wody wlać pojedynczo rozbite jajka i gotować około 3 minuty do ścięcia się białka i wyciągnąć za pomocą łyżki np. do makaronu. Szparagi podać z jajkiem w koszulce i pokrojonym w kostkę pomidorem.