
Jeden z moich ulubionych pomysłów na szybki posiłek. To szakszuka, tym razem podana na kolację z serem burrata, awokado oraz ciemnym pieczywem. Jest to idealne połączenie z płynnym żółtkiem.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
580 kcal
- Białko:
29,4 g
- Tłuszcze:
41,3 g
- Węglowodany:
30,7 g
Składniki na 1 porcję:
- Ser burrata (80g - 1/2 sztuki)
- Cebula (25 g - ¼ sztuki)
- Papryka czerwona (150g - 1 sztuka)
- Pomidory w puszce (200g - ½ puszki)
- Olej rzepakowy (5 g - 1 łyżeczka)
- Jaja kurze całe (120 g - 2 sztuki)
- Awokado (30 g - 3 plasterki)
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy paprykę także pokrojoną w kosteczkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim i ulubionymi ziołami. Potem dodajemy puszkę pomidorów, całość mieszamy. Na koniec wbijamy jajka, posypujemy czarnuszką i czekamy aż białka się zetną. Na talerzu dokładamy pokrojone awokado oraz ser burrata.