
Przygotowanie:
Surówka jest dość sycąca, można ją zjeść na przykład na kolację. Jeśli chcesz podać surówkę jako dodatek do obiadu przygotuj ją bez bakalii, będzie mniej kaloryczna.
Surówka jest dość sycąca, można ją zjeść na przykład na kolację. Jeśli chcesz podać surówkę jako dodatek do obiadu przygotuj ją bez bakalii, będzie mniej kaloryczna.
Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 125kcal
- 400 g Kapusta czerwona
- 200 g Jabłko
- 50 g Rodzynki suszone
- 50 g Orzechy włoskie
- 10 g Oliwa z oliwek
- 5 g Fruktoza (lub cukier brązowy)
- Sok z cytryny
Kapustę drobno posiekać. W garnku zagotować wodę, do wrzątku wrzucić kapustę na 4 minuty (żeby zmiękła). Kapustę odcedzić. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rodzynki sparzyć a orzechy uprażyć na suchej patelni. Surówkę wymieszać z cukrem, oliwą i sokiem z cytryny.