Stek wołowy z sałatką grecką

Autor: Aleksandra Pasich

Prosty i szybki obiad a dodatkowo bogaty w żelazo i witaminę C, która zwiększa jego przyswajanie. Nie dość, że zdrowy i jeszcze smaczny.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    468 kcal

  • Białko:

    38,3 g

  • Tłuszcze:

    31 g

  • Błonnik pokarmowy:

    2,2 g

  • Węglowodany:

    11,4 g

 

Składniki:

  • 150 g Wołowina, polędwica
  • 10 g Olej rzepakowy
  • 100 g Pomidor
  • 100 g Ogórek
  • 30 g Cebula
  • 45 g Feta 12% tłuszczu
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • Mix sałat, pieprz, sól, bazylia

 

Przygotowanie:

Mięso usmażyć na patelni po 4 minuty z każdej strony, a następnie odstawić na około 5 minut po czym doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Warzywa i fetę pokroić w kostkę i wymieszać z mixem sałat, oliwą i bazylią. Gotowy stek podawać z sałatką.

 

Powrót Powrót