
Orzechy – czyli ogrom korzyści w jednym produkcie. Pozytywnie wpływają na pamięć, zwiększają funkcje poznawcze, korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, a także zapobiegają cukrzycy typu 2.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
476 kcal
- Białko:
36 g
- Tłuszcze:
13 g
- Węglowodany:
55 g
Składniki na 1 porcję:
- 3 sztuki papieru ryżowego ( 27 g)
- 1/2 sztuki mięsa z piersi kurczaka, bez skóry (100 g)
- 1/2 łyżki masła orzechowego 100 % (10 g)
- 1 łyżeczka sosu sojowego ( 5 g)
- 2/3 sztuki marchwi (30 g)
- 1/6 sztuki ogórka (30 g)
- 3 liście kapusty pekińskiej (150 g)
- Sos:
- 3/4 plastra serka twarożkowego, chudego (25 g)
- 1/2 łyżki masła orzechowego 100 % (10 g)
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego (2 g)
- Dodatki:
- 7 i 1/2 sztuk pomidorków koktajlowych (150 g)
- 2 i 3/4 sztuki śliwki (150 g)
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w paski, przyprawić solą i pieprzem oraz zamarynować w maśle orzechowym i sosie sojowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok. 15 minut. Papier ryżowy namoczyć przez 2 sekundy w letniej wodzie, ułożyć na desce, a gdy zmięknie układać kapustę, pokrojone warzywa i paski mięsa. Całość ściśle zawinąć. Składniki na sos wymieszać.