
Kwasy omega – 3, który znajdziemy między innymi w łososiu, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pomoże obniżyć poziom trójglicerydów we krwi oraz poprawi elastyczność naczyń krwionośnych.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
318 kcal
- Białko:
18 g
- Tłuszcze:
25 g
- Węglowodany:
28 g
Składniki na 1 porcję:
- 1/3 opak. Łososia, wędzonego (40 g)
- 2/3 ogórka (100 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1/4 awokado (40 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (10 g)
- 1/5 łyżki miodu (5 g)
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (10 g)
- 1/2 łyżki soku z cytryny (3 ml)
- 1 łyżeczka nasion czarnuszki
- 2 garście sałaty, mix (50 g)
Przygotowanie:
Ogórka umyć, pokroić w półksiężyce. Pomidorki opłukać i przekroić na pół. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, i pokroić na plasterki. Oliwę połączyć z musztardą francuską, sarepską, łyżeczką soku z cytryny, miodem i łyżką wody, wymieszać. Mix sałat wymieszać z pokrojonymi warzywami, awokado i dodać łososia. Sałatkę polać dressingiem i posypać nasionami czarnuszki.