
Nastała wspaniała pora roku obfitująca w smaczne, zdrowe i kolorowe owoce i warzywa. Warto z tego korzystać, sezonowe produkty mają wyśmienity smak i pełno wartości odżywczych. Sałatki sprawdzą się w upalne dni z dodatkiem pieczywa jako danie lub jako dodatek do obiadu czy kolacji.
Wartość odżywcza 1 porcji bez pieczywa:
- Energia:
371 kcal
- Białko:
12,2 g
- Tłuszcze:
20,9 g
- Węglowodany:
39,2 g
Składniki na 1 porcję:
- Garść rukoli (20 g)
- Ser feta (50 g)
- Pomidor (170 g)
- Gruszka (100 g)
- Plaster cebuli czerwonej (20 g)
- Dwie łyżki pestek granatu (30 g
- Łyżka pestek dyni (10 g)
- Łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- Łyżka miodu (16 g)
Przygotowanie:
Gruszkę, pomidora i cebulę umyć i pokroić a granat obrać. Do misy wrzucić rukolę, dodać pokruszony ser feta, pokrojone warzywa i owoce. Całość polać miodem i oliwą z oliwek i wymieszać, na koniec posypać pestkami dyni.
Przepis autorstwa Katarzyny Burakiewicz, stażystki Poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: dietetyk Agnieszka Pompecka.