
Idealny pomysł na sycące śniadanie. Świetnie sprawdzi się u osób, które mają mało czasu na przygotowanie posiłku. Ryżanka nasyci nas na długo i rozgrzeje.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
459 kcal
- Białko:
13,6 g
- Tłuszcze:
16,0 g
- Węglowodany:
70,6 g
Składniki na 1 porcję:
- Płatki ryżowe (30 g - 3 łyżki)
- Mleko 2% (250 g - 1 szklanka)
- Jabłko (200 g - 1 sztuka)
- Orzechy laskowe (15g - 1 łyżka)
- Borówka (50g - 1 garść)
Przygotowanie:
Do zagotowanego mleka wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy kilka minut. W tym czasie na tarce należy zetrzeć jabłko, posypać obficie cynamonem. Następnie do miseczki wlewamy ugotowane płatki, posypujemy cynamonem, orzechami laskowymi i borówkami.