
Przygotowanie:
Placuszki przypominają amerykańskie pancakesy, są jednak wzbogacone otrębami dzięki czemu mają więcej błonnika. Polecam placuszki na niedzielne królewskie śniadanie…
Placuszki przypominają amerykańskie pancakesy, są jednak wzbogacone otrębami dzięki czemu mają więcej błonnika. Zestaw owoców do wyboru w zależności od sezonu, mi najbardziej placuszki smakują latem z malinami, truskawkami i jagodami. Polecam placuszki na niedzielne królewskie śniadanie, a po nim wiosenny spacer lub jogging po lesie. Smacznego!
Przepis na 3 porcje, 1 porcja: 450kcal
- 2 sztuki Jaja kurze całe
- 80 g Mąka pszenna
- 40 g Otręby owsiane
- 100 ml Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu (1/2 szklanki)
- 15 g Olej rzepakowy (3 łyżeczki do masy)
- 5 g Proszek do pieczenia
- 5 g Olej rzepakowy do wysmarowania patelni (łyżeczka)
- 15 g Fruktoza (lub cukier)
- 150 g Serek homogenizowany naturalny 0% tłuszczu
- 30 g Miód pszczeli
- 150 g Banan
- 150 g Mango
- 150 g Winogrona
Owoce obrać i pokroić. Jaja ubić z fruktozą na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, otręby, mleko i olej. Ubijać aż osiągniemy dość gęstą lejącą się masę. Rozgrzać patelnię wysmarowaną odrobiną oleju i smażyć na niej małe placuszki z obu stron. Placuszki podać z serkiem, owocami i polać płynnym miodem.