Pomidorowe orzotto ze szpinakiem i fasolą

Autor: mojdietetyk

Kolejna wariacja na temat klasycznego risotto, czyli pomidorowe orzotto! Jest to bardzo szybki, roślinny i jednogarnkowy obiad z dodatkiem fasoli. Jeśli szukasz przepisu na obiad, który sam się robi to koniecznie spróbuj tego!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    555 kcal

  • Białko:

    24 g

  • Tłuszcze:

    9 g

  • Węglowodany:

    95 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Cebula (30g - ¼ sztuki)
  • Czosnek (5g - 1 ząbek)
  • Makaron orzo (70g - ⅓ szklanki)
  • Oliwa z oliwek (5g - ½ łyżki)
  • Koncentrat pomidorowy (50g - 3 ⅓ łyżeczki)
  • Fasola biała (120g - ½ puszki)
  • Serek naturalny Bieluch (25g - 1 łyżka)
  • Szpinak (50g - 2 garście)

 

Przygotowanie:

Na oliwie należy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać koncentrat i wymieszać by trochę się zarumienił. Następnie dodać szklankę wody wymieszanej z serkiem. Dodać fasolę i makaron orzo. Przykryć pokrywką i gotować aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby dodawać wodę). Pod koniec gotowania dodać szpinak.

 

Powrót Powrót