
Kolejna wariacja na temat klasycznego risotto, czyli pomidorowe orzotto! Jest to bardzo szybki, roślinny i jednogarnkowy obiad z dodatkiem fasoli. Jeśli szukasz przepisu na obiad, który sam się robi to koniecznie spróbuj tego!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
555 kcal
- Białko:
24 g
- Tłuszcze:
9 g
- Węglowodany:
95 g
Składniki na 1 porcję:
- Cebula (30g - ¼ sztuki)
- Czosnek (5g - 1 ząbek)
- Makaron orzo (70g - ⅓ szklanki)
- Oliwa z oliwek (5g - ½ łyżki)
- Koncentrat pomidorowy (50g - 3 ⅓ łyżeczki)
- Fasola biała (120g - ½ puszki)
- Serek naturalny Bieluch (25g - 1 łyżka)
- Szpinak (50g - 2 garście)
Przygotowanie:
Na oliwie należy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać koncentrat i wymieszać by trochę się zarumienił. Następnie dodać szklankę wody wymieszanej z serkiem. Dodać fasolę i makaron orzo. Przykryć pokrywką i gotować aż makaron będzie miękki (w razie potrzeby dodawać wodę). Pod koniec gotowania dodać szpinak.