Pomidorowa pasta z soczewicy

Autor: Patrycja Kulczycka

Masz dość kanapek z serem i wędliną? Wypróbuj pastę z soczewicy z pomidorami! Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkom, takim jak oliwki czy szczypior.

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Energia:

    310 kcal

  • Białko:

    15,3 g

  • Tłuszcze:

    7,2 g

  • Węglowodany:

    47,3 g

 

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kmin rzymski, sok z cytryny, pieprz czarny, wędzona papryka
  • szczypiorek i oliwki wg uznania

 

Przygotowanie:

Soczewicę przepłukać na sicie, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1, ostudzić, następnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami, doprawić i gotowe!

 

Powrót Powrót