
Masz dość kanapek z serem i wędliną? Wypróbuj pastę z soczewicy z pomidorami! Wyrazisty smak uzyskasz dzięki dodatkom, takim jak oliwki czy szczypior.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Energia:
310 kcal
- Białko:
15,3 g
- Tłuszcze:
7,2 g
- Węglowodany:
47,3 g
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju z pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kmin rzymski, sok z cytryny, pieprz czarny, wędzona papryka
- szczypiorek i oliwki wg uznania
Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać na sicie, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:1, ostudzić, następnie zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami, doprawić i gotowe!