Placki z ziemniaków i cukinii

Autor: mojdietetyk

Placki ziemniaczane często kojarzą się nam z dzieciństwem. Wtedy zwykle jedliśmy je usmażone na patelni i na słodko – posypane cukrem. Smażenie nie jest jednak najzdrowszą formą obróbki dań, a spożycie cukru powinniśmy znacząco ograniczać. Dlatego proponuję inną wersję placków ziemniaczanych. Z tym przepisem przygotujesz wytrawne placki ziemniaczane z cukinią przeznaczone do upieczenia w piekarniku.

 

Wartość odżywcza w całości/ w porcji (2 placki):

  • Energia:

    1667 kcal / 333 kcal

  • Białko:

    64 g / 13 g

  • Tłuszcze:

    36 g / 7 g

  • Węglowodany:

    287 g / 57 g

 

Składniki na 10 porcji/placków:

  • jaja kurze całe - 180 g
  • ziemniaki - 600 g
  • cukinia - 600 g
  • płatki owsiane - 150 g
  • mąka ziemniaczana - 50 g
  • cebula - 105 g
  • koper - 25 g
  • czosnek surowy - 15 g
  • oliwa z oliwek - 5 g
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki i cukinię zetrzeć na tarce, cebulę podsmażyć na patelni. Ziemniaki i cukinię odsączyć z nadmiaru wody. Do startych ziemniaków i cukinii dodać cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, jajka i koper. Wymieszać i uformować placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia zwilżonym oliwą z oliwek. Piec w 190 stopniach przez 25-35 minut, w połowie czasu przełożyć na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika, gdy placki będą zarumienione. Podawać z odrobiną jogurtu naturalnego lub jogurtu kokosowego. Można także dodać łyżkę krojonych pomidorów i posypać szczypiorem.

 

Powrót Powrót