Pizza na spodzie z kalafiora

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Czy Wy też w weekend częściej myślicie o fast-foodach? Co powiecie na pizzę w wersji FIT?

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    368 kcal

  • Białko:

    26,5 g

  • Tłuszcze:

    23,9 g

  • Błonnik:

    5,9 g

  • Węglowodany:

    15,2 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g Kalafior
  • 180 g Jaja kurze całe (3 szt.)
  • 50 g Ser, Cheddar
  • 400 g Pomidory w puszcze
  • 240 g Mozzarella
  • Oregano, czosnek

 

Przygotowanie:

Pomidory podgotować w rondelku z dodatkiem czosnku, oregano i soli. Gotować na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody, aby uzyskać gęsty sos.
Kalafior zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce, dodać jaja i starty cheddar. Przyprawić do smaku solą. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, uformować placek i lekko przycisnąć dłonią, aby składniki były dosyć zbite. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 25-30 min, tak aby spód lekko się podpiekł i zarumienił. Na podpieczony spód wyłożyć sos pomidorowy i startą mozzarellę. Całość zapiec do rozpuszczenia sera. Posypać świeżym oregano.

 

Powrót Powrót