Pieczona owsianka z jagodami – śniadanie

Autor: Marianna Tomasik

Lato dobiegło końca, jednak szkoda rezygnować z takich produktów jak np. owoce leśne, w szczególności jagody. Bez obaw możesz sięgać po mrożone owoce – wbrew wielu opiniom zachowują one swoje wartości odżywcze. Poniżej przepis na pieczoną owsiankę z jagodami! Konsystencją przypomina ciasto, a bogactwo owoców leśnych i aromat cynamonu sprawiają, że trudno się jej oprzeć. Jagody nie tylko dodają intensywnego koloru, ale też są pełne przeciwutleniaczy i witamin, które wspierają odporność oraz poprawiają nastrój, szczególnie w chłodniejsze dni. Idealna na ciepło i na zimno, z jogurtem, orzechami lub bez dodatków. Spróbuj tego prostego przepisu, który wniesie odrobinę lata do każdego dnia!

 

 

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal:

    382

  • B:

    11 g

  • T:

    9 g

  • W:

    75 g

 

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych (40g)
  • 1 banan (120g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4g)
  • garść mrożonych jagód (50g)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (10g)
  • 1/4 napoju roślinnego (w tym przepisie sojowego) (50g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
  • łyżeczka erytrolu (5g)

 

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz jagód zblenduj na gładką masę i przelej do żaroodpornej miseczki. Dodaj na wierzch jagody. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut, aż owsianka się upiecze. Gdy będzie gotowa, wyjmij z piekarnika i zostaw na chwilę do ostygnięcia. 

*Do owsianki będą pasować również inne owoce, orzechy i nasiona, jogurt, skyr.

 

 

Powrót Powrót