Pieczona owsianka

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Pieczona owsianka, pyszna i absolutnie nie traci na walorach smakowych, gdy ją podgrzewamy.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    375 kcal

  • Białko:

    12 g

  • Tłuszcze:

    15 g

  • Błonnik:

    5,3 g

  • Węglowodany:

    53 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • 180 g Płatki owsiane górskie
  • 100 g Mleko 2%
  • 100 g Mleczko kokosowe 17% tłuszczu
  • 150 g Jabłka (u mnie prażone z jesiennych zbiorów)
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 15 g Orzechy nerkowca
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

Płatki wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleczka i jabłko. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut.

 

Powrót Powrót