
Pieczona owsianka, pyszna i absolutnie nie traci na walorach smakowych, gdy ją podgrzewamy.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia:
375 kcal
- Białko:
12 g
- Tłuszcze:
15 g
- Błonnik:
5,3 g
- Węglowodany:
53 g
Składniki na 3 porcje:
- 180 g Płatki owsiane górskie
- 100 g Mleko 2%
- 100 g Mleczko kokosowe 17% tłuszczu
- 150 g Jabłka (u mnie prażone z jesiennych zbiorów)
- 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
- 15 g Orzechy nerkowca
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Płatki wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleczka i jabłko. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut.