Pieczona frittata z twarogiem i oliwkami

Autor: mojdietetyk

 

 

 

Przygotowanie:

Frittata to oparte na jajkach danie, które nieco przypomina omlet, ale dodaje się do niego różne dodatki.
Propozycja jest potrawą wysoko białkową…

Frittata to oparte na jajkach danie, które nieco przypomina omlet, ale dodaje się do niego różne dodatki.
Propozycja jest potrawą wysoko białkową i bardzo nisko kaloryczną jak na stosunkowo dużą i sycącą porcję.
Dodatkowo pieczone oliwki i papryka puszczają bardzo smakowity aromat.

Przepis na jedną porcję dostarczającą 251 kalorii w tym 33 g białka, 7 g tłuszczu i 11 g węglowodanów.

  • 100 g chudego twarogu
  • 1 jajko + 2 białka
  • 40 g papryki
  • 30 g cukinii
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1/2 dużego pomidora
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka zielonych oliwek

Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.

Pieczona frittata z twarogiem i oliwkami

Wszystko razem łączymy w miseczce wraz z pokruszonym twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką.

Pieczona frittata z twarogiem i oliwkami

Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć nawiew i poczekać aż wierzch frittaty będzie „suchy”.

Pieczona frittata z twarogiem i oliwkami

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-

kuchni.blogspot.com

 

Powrót Powrót