
Wpisujący się w ideę zero waste przepis na pesto z wykorzystaniem liści rzodkiewki, które zazwyczaj lądują w koszu. Można je wykorzystać i zrobić pyszne i aromatyczne pesto!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
233 kcal
- Białko:
4,6 g
- Tłuszcze:
23,2 g
- Węglowodany:
3 g
- Błonnik:
1 g
Składniki na 6 porcji:
- Liście z pęczka rzodkiewki
- Rukola (garść)
- Bazylia (garść)
- Czosnek (2 ząbki)
- 60 g Orzechy nerkowca
- 40 g Parmezan (lub inny dojrzewający ser)
- 100 g Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Liście rzodkiewki, rukolę i bazylię dobrze umyć i włożyć do pojemnika razem z czosnkiem, startym serem, podprażonymi orzechami, szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą. Całość zblendować na gładką masę.
Pesto można wykorzystać jako dodatek do makaronu lub zapiekanek.