Pesto z liści rzodkiewki

Autor: Aleksandra Pasich

Wpisujący się w ideę zero waste przepis na pesto z wykorzystaniem liści rzodkiewki, które zazwyczaj lądują w koszu. Można je wykorzystać i zrobić pyszne i aromatyczne pesto!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    233 kcal

  • Białko:

    4,6 g

  • Tłuszcze:

    23,2 g

  • Węglowodany:

    3 g

  • Błonnik:

    1 g

 

Składniki na 6 porcji:

  • Liście z pęczka rzodkiewki
  • Rukola (garść)
  • Bazylia (garść)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • 60 g Orzechy nerkowca
  • 40 g Parmezan (lub inny dojrzewający ser)
  • 100 g Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Liście rzodkiewki, rukolę i bazylię dobrze umyć i włożyć do pojemnika razem z czosnkiem, startym serem, podprażonymi orzechami, szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą. Całość zblendować na gładką masę.

Pesto można wykorzystać jako dodatek do makaronu lub zapiekanek.

 

Powrót Powrót