
Przygotowanie:
Pasztety pojawiają się na większości wielkanocnych polskich stołów. Tradycję tą spokojnie można kontynuować…
Pasztety pojawiają się na większości wielkanocnych polskich stołów. Tradycję tą spokojnie można kontynuować, nawet będąc na diecie. Wystarczy upiec smaczne i chude paszteciki drobiowe. Polecamy!
Przepis na 12 pasztecików, 1 pasztecik: 80kcal
- 500 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 250 g Pieczarki
- 100 g Por – zielona część
- 2 szt. Jaja kurze całe
- 2 łyżki Jogurt naturalny
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 ząbek Czosnek
- 1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki Pieprz ziołowy
- 1/2 łyżeczki Słodka papryka
- 1/2 łyżeczki Sól morska
- Kiełki rzeżuchy lub rzodkiewki
Piersi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3 minuty, wyjąć i zostawić do przestygnięcia. Pieczarki pokroić na ćwiartki, pora w plasterki. Rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić pieczarki i smażyć przez 5 minut, dodać pora i czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty, zostawić do ostygnięcia. Piersi wraz z pieczarkami i porem zmielić w maszynce o najdrobniejszym sicie (ja w związku z brakiem maszynki zmiksowałam wszystko blenderem). Dodać jajka, jogurt i przyprawy, dokładnie wyrobić masę. Rozłożyć masę do foremek na muffinki lub babeczki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25minut. Podawać na ciepło lub zimno, udekorowane kiełkami.
Przepis pochodzi z książki „Ugotuj.to na Wielkanoc” wydanej przez Gazetę Wyborczą.