Panierowane kotleciki z tempehu

Autor: Agnieszka Pompecka

Pyszne i proste wegańskie kotleciki – tylko z 4 składników. Świetnie sprawdzą się zarówno na lunch, obiad czy kolację. Komponują się idealnie z przeróżnymi dodatkami, sosami czy sałatkami.
Nie dość, że danie to jest bardzo smaczne, to jeszcze jest bogactwem składników odżywczych. Zawiera sporą ilość białka roślinnego, które jest istotnym elementem zwłaszcza w diecie wegetarianina.
Tempeh to produkt wytworzony metodą fermentacji ziaren soi. Posiada wysoką wartość odżywczą oraz liczne korzystne właściwości zdrowotne. Produkt ten jest bogaty w białko, które pomimo tego, że jest pochodzenia roślinnego jest bardzo dobrze przyswajalne, dzięki procesowi fermentacji. Ponadto tempeh zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, znaczne ilości witamin z grupy B, żelazo oraz wapń.
Nie bez powodu jest uznawane za jeden z najlepszych wegańskich superfoods!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    287,5 kcal

  • Białko:

    21,27 g

  • Tłuszcze:

    16,21 g

  • Węglowodany:

    18,64 g

 

Składniki:

  • 1 opakowanie tempehu naturalnego (200 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • 3 łyżki bułki tartej (25 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
  • Szczypta pieprzu i papryki wędzonej

 

Przygotowanie:

Tempeh pokroić w plastry (około 0,5 cm). Doprawić przyprawami, zalać sosem sojowym i marynować minimum 15 minut. Plastry tempehu obtoczyć w bułce tartej i smażyć do przyrumienienia na rozgrzanej oliwie.

Przepis autorstwa, stażysty poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu – Agnieszka Pompecka.

 

Powrót Powrót