Pancakes kokosowe z owocami

Autor: Urszula Stankiewicz-Stram

Amerykańskie naleśniki to wspaniała propozycja na słodkie śniadanie bądź deser – wypróbuj przepis na pancakes ze zmiksowanych mąk – mąki kokosowe, mąki pszennej i mąki owsianej.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    242,7 kcal

  • Białko:

    6,6 g

  • Tłuszcze:

    10 g

  • Błonnik pokarmowy:

    25,3 g

  • Węglowodany:

    31 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki kokosowej, ¼ szklanki maki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki cukru pudru (ksylitol)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 150 g. sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki…)

 

Przygotowanie:

Zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Podawać z sezonowymi owocami.

 

Powrót Powrót