Orkiszowe gofry

Autor: Patrycja Kulczycka

Gofry w zdrowszym wydaniu? To możliwe!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    152 kcal

  • Białko:

    7,5 g

  • Tłuszcze:

    3 g

  • Węglowodany:

    22 g

 

Składniki na 6 sztuk:

  • 200 g Mąka orkiszowa jasna
  • 60 g Jaja kurze całe
  • 80 g Jogurt naturalny skyr
  • 10 g Olej rzepakowy
  • 2 g Proszek do pieczenia
  • Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Mąkę, jajka, olej, jogurt, proszek do pieczenia i szczyptę soli zmiksować blenderem. Ciasto nakładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor. Podawać na słodko z owocami lub wytrawnie np. z twarożkiem i warzywami.

 

Powrót Powrót