
Makaron z tofu i warzywami to ciekawa propozycja na konkretny i sycący obiad lub lunch do pracy. Pomimo całkiem sporej liczby składników potrawę przyrządza się stosunkowo szybko i łatwo. Świetnie smakuje z dodatkiem prażonych orzechów lub nasion.
Wartość odżywcza:
- Energia:
568 kcal
- Białko:
27,4 g
- Tłuszcze:
24,9 g
- Błonnik:
5,4 g
- Węglowodany:
65,9 g
Składniki:
- Makaron spaghetti - 50 g
- Tofu wędzone - 100 g
- Marchew - 40 g
- Papryka czerwona - 50 g
- Brokuł - 50 g
- Kukurydza w puszce - 18 g
- Pasta sezamowa tahini - 16 g
- Sos sojowy - 5 g
- Oliwa z oliwek - 5 g
- Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
- Sól
- Pieprz
- Do posypania potrawy: Orzechy nerkowca - 5 g, Czarnuszka - 3 g
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Tofu pokroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem i skropić sosem sojowym, następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy aż się zarumieni. Warzywa pokroić w paski, brokuła podzielić na drobne różyczki. Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię i wymieszać z tofu. Dodać pół szklanki wody i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodać kukurydzę i wymieszać całość. Do warzyw i tofu dodać pastę tahini, sok z cytryny i wszystko wymieszać.
Gotowe warzywa z tofu wymieszać z makaronem i podawać posypane posiekanymi orzechami i czarnuszką.
Nerkowce można wcześniej uprażyć na suchej patelni.