Omlet na słodko

Autor: mojdietetyk

Jest to super propozycja na wartościowe i sycące śniadanie. Idealnie sprawdzi się dla osób, które lubią śniadania w wersji na słodko

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    569 kcal

  • Białko:

    39,9 g

  • Tłuszcze:

    22,7 g

  • Węglowodany:

    63,5 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Jaja kurze całe (60g - 1 sztuki)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista (25g - 2 łyżki)
  • Jabłko (100g - 1 średnie)
  • Serek wiejski lekki (100g - ½ opakowanie)
  • Granat (100g - ½ sztuki)
  • Maliny (100g - 1 garść)
  • Masło orzechowe (10 g - 1 łyżeczka)

 

Przygotowanie:

W misce łączymy jajko, mąkę, odżywkę białkową, cynamon, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i dolać tyle wody aby uzyskać konsystencje gęstego jogurtu. Następnie masę wylewamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy to momentu ścięcia omletu. Gotowy placek smarujemy serkiem wiejskim, układamy owoce i całość polewamy masłem orzechowym.

 

Powrót Powrót