Omlet a’la szarlotka

Autor: Elżbieta Bujak

Sprawdź, co się dzieje, gdy klasyczny omlet spotyka wyjątkowy smak szarlotki! Połączenie jajek, mąki orkiszowej, kefiru i aromatycznego cynamonu tworzy niezwykle puszystą bazę, którą wzbogacamy kawałkami jabłka. Wyjątkowy dodatek masła orzechowego nadaje temu omletowi charakterystyczny smak, tworząc idealną symfonię smaków. Gotuj z pasją i pomysłem – oto przepis na omlet a’la szarlotka, który zaskoczy Twoje kubki smakowe!

 

Wartość odżywcza:

  • Energia:

    520 kcal

  • Białko:

    25 g

  • Tłuszcze:

    20 g

  • Węglowodany:

    60 g

 

Składniki:

  • Jaja – 2 sztuki
  • Mąka orkiszowa jasna – 50g
  • Kefir – 70g
  • Jabłko – 150g
  • Masło orzechowe – 10g
  • Cynamon – 2g
  • Olej rzepakowy – 2g
  • Erytrol – 5g

 

Przygotowanie:

  • Białka jaj z odrobiną soli ubić na sztywną pianę
  • Dodać żółtka i kefir, delikatnie wymieszać
  • Dodać mąkę, cynamon i erytrol, ponownie wymieszać
  • Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do masy
  • Patelnie posmarować olejem i smażyć omleta z jednej strony na małym ogniu przez ok. 4min, następnie przewrócić na drugą stronę
  • Gotowego omleta posmarować masłem orzechowym

 

Powrót Powrót