
Sprawdź, co się dzieje, gdy klasyczny omlet spotyka wyjątkowy smak szarlotki! Połączenie jajek, mąki orkiszowej, kefiru i aromatycznego cynamonu tworzy niezwykle puszystą bazę, którą wzbogacamy kawałkami jabłka. Wyjątkowy dodatek masła orzechowego nadaje temu omletowi charakterystyczny smak, tworząc idealną symfonię smaków. Gotuj z pasją i pomysłem – oto przepis na omlet a’la szarlotka, który zaskoczy Twoje kubki smakowe!
Wartość odżywcza:
- Energia:
520 kcal
- Białko:
25 g
- Tłuszcze:
20 g
- Węglowodany:
60 g
Składniki:
- Jaja – 2 sztuki
- Mąka orkiszowa jasna – 50g
- Kefir – 70g
- Jabłko – 150g
- Masło orzechowe – 10g
- Cynamon – 2g
- Olej rzepakowy – 2g
- Erytrol – 5g
Przygotowanie:
- Białka jaj z odrobiną soli ubić na sztywną pianę
- Dodać żółtka i kefir, delikatnie wymieszać
- Dodać mąkę, cynamon i erytrol, ponownie wymieszać
- Jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do masy
- Patelnie posmarować olejem i smażyć omleta z jednej strony na małym ogniu przez ok. 4min, następnie przewrócić na drugą stronę
- Gotowego omleta posmarować masłem orzechowym