
Czas polubić się z kuchnią śródziemnomorską! Przedstawiam przepis na musakę – potrawę, która ma głębokie korzenie w kulturze greckiej i jest uwielbiana nie tylko w Grecji, ale także na całym świecie. Musaka to rodzaj zapiekanki z warzywami i mięsem, tworzący połączenie wyjątkowych smaków i aromatów. Ta wersja dania jest nie tylko pyszna, ale także pełna składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawarte w niej bakłażany i cukinie dostarczają witamin z grupy B, potasu, miedzi oraz manganu, które pomagają w utrzymaniu zdrowia serca, regulacji ciśnienia krwi oraz funkcjonowania układu nerwowego. Spróbuj już dziś!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
512 kcal
- Białko:
38 g
- Tłuszcze:
19 g
- Węglowodany:
48 g
Składniki na 4 porcje:
- bakłażan, 1 sztuka (250 g)
- cukinia, 1 średnia sztuka (350 g)
- ziemniaki, 7 sztuk (650 g)
- marchew, 1 sztuka (50 g)
- czosnek, 2 ząbki
- passata pomidorowa, (300 g)
- mięso wieprzowe mielone, (500 g)
- oliwa z oliwek, 2 łyżki (20 g)
- ser twardy typu parmezan, (60 g)
- przyprawy: świeża bazylia, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na plasterki i ugotować aż będą półtwarde.
Bakłażana i cukinię pokroić na 4 części, a następnie w plasterki, posolić i podsmażyć ok. 5 minut w patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie dodać marchewkę i czosnek starte na tarce (średnie oczka) oraz mięso mielone. Smażyć mieszając przez ok. 10 minut. Następnie dodać passatę i przyprawy, wymieszać i dusić ok. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki ziemniaków, na to wylać masę warzywno-mięsną. Parmezan zetrzeć na wierzch. Danie włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 15 minut. Podawać z listkami świeżej bazylii.