Mrożone banany w polewie czekoladowo – orzechowej

Autor: Małgorzata Olchowska

Mrożone banany w polewie czekoladowo – orzechowej to świetna alternatywa dla lodów.
Cieszą się uznaniem wśród osób, które z uwagi na zdrowie czy preferencje nie mogą spożywać nabiału.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    260 kcal

  • Białko:

    6,1 g

  • Tłuszcze:

    17,4 g

  • Węglowodany:

    22,7 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g bananów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g pasty orzechowej

 

Przygotowanie:

Czekoladę i pastę orzechową rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany pokroić na pół, następnie nadziać na patyczki do lodów lub szaszłyków. Zanurzyć w polewie. Położyć na kratce, aby polewa zastygła. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin.

 

Powrót Powrót