
Przyrządzanie zup to świetny pomysł na przemycanie nie tylko warzyw do naszego jadłospisu ale także różnorodnych kasz. W tym przepisie używamy kaszy jaglanej która jest lekkostrawna i bogata w wiele substancji odżywczych a do tego odkwasza organizm, obniża poziom cholesterolu i jest bezglutenowa.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Energia:
219 kcal
- Białko:
3,6 g
- Tłuszcze:
4,8
- Błonnik pokarmowy:
3 g
- Węglowodany:
26 g
Składniki na 4 porcje:
- 4 marchewki (180 g)
- Kasza jaglana (100 g)
- Szklanka passaty pomidorowej (250 g)
- 4 łyżki wiórków kokosowych (25 g)
- Łyżka oliwy z oliwek (10 g)
- Łyżka miodu (16 g)
- Cebula
- Dwa ząbki czosnku (10 g)
- Dwie łyżki dowolnych kiełków (16 g)
- Przyprawy: Papryka słodka, papryka ostra, kurkuma i imbir
Przygotowanie:
Marchew umyć i obrać, kaszę jaglaną zalać wrzątkiem a następnie przepłukać na sicie pod bieżąca wodą. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, następnie wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i lekko podsmażyć, na koniec dodając przyprawy, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew. Wszystkie składniki zalać około 750 ml wody. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać passatę pomidorową i doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem oraz miodem. Zupę zmiksować na gładki krem, podawać z kiełkami.
Przepis autorstwa Kasi Burakiewicz, stażystki poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka