
Makrela i pietruszka, czyż to nie zdrowe połączenie w waszej kuchni.
Wartości odżywcze dla 1 porcji
- Energia
385 kcal
- Białko
26 g
- Tłuszcze
28,5 g
- Węglowodany
7 g
- Błonnik pokarmowy
2,5 g
Składniki (na 2 porcję)
- 250 g Makrela świeża
- 40 g Pomidory suszone
- 20 g Masło
- 10 g Natka pietruszki
- Czosnek, sok z limonki I
Przygotowanie:
Natkę drobno posiekać połączyć z czosnkiem, sokiem z limonki i drobno pokrojonymi pomidorkami. Makrelę umyć, osuszyć i naciąć w 3 miejscach. Marynatą natrzeć całą rybę, szczególnie w środku a w nacięte miejsca włożyć cienkie plasterki zimnego masła. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.