Makrela pieczona z marynatą pietruszkową

Autor: Aleksandra Pasich

Makrela i pietruszka, czyż to nie zdrowe połączenie w waszej kuchni.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji

  • Energia

    385 kcal

  • Białko

    26 g

  • Tłuszcze

    28,5 g

  • Węglowodany

    7 g

  • Błonnik pokarmowy

    2,5 g

 

Składniki (na 2 porcję)

  • 250 g Makrela świeża
  • 40 g Pomidory suszone
  • 20 g Masło
  • 10 g Natka pietruszki
  • Czosnek, sok z limonki I

 

Przygotowanie:

Natkę drobno posiekać połączyć z czosnkiem, sokiem z limonki i drobno pokrojonymi pomidorkami. Makrelę umyć, osuszyć i naciąć w 3 miejscach. Marynatą natrzeć całą rybę, szczególnie w środku a w nacięte miejsca włożyć cienkie plasterki zimnego masła. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.

 

Powrót Powrót