Makaronowa sałatka ze śliwką – obiad, kolacja

Autor: Marianna Tomasik

Jeżeli lubisz połączenie słodyczy z wytrawnym smakiem, ta sałatka będzie idealna dla Ciebie! Makaronowa sałatka z rukolą, nasionami słonecznika, pieczonym camembertem i…śliwką! To pyszne połączenie tylu różnych smaków w jednym posiłku. Sałatka sprawdzi się dobrze jako przepis na jesienny obiad czy kolację – nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest zdrowa, odżywcza i pełna witamin. Koniecznie spróbuj!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal:

    403

  • B:

    20 g

  • T:

    15 g

  • W:

    49 g

 

Składniki:

  • 1 śliwka (55g)
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika (5g)
  • 3/4 szklaki makaronu pełnoziarnistego (194g)
  • garść rukoli (20g)
  • 1/3 camemberta (50g)
  • łyżeczka soku z świeżo wyciśniętej cytryny (6g)

 

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al. dente w lekko osolonej wodzie. Camemberta pokrój i wsadź na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, aż lekko się rozpuści i podrumieni. Do makaronu dodaj opłukaną rukolę, pokrojoną ślwkę i camemberta. Całość posyp nasionami słonecznika oraz sokiem z wyciśniętej cytryny. 

 

 

Powrót Powrót