
Jeżeli lubisz połączenie słodyczy z wytrawnym smakiem, ta sałatka będzie idealna dla Ciebie! Makaronowa sałatka z rukolą, nasionami słonecznika, pieczonym camembertem i…śliwką! To pyszne połączenie tylu różnych smaków w jednym posiłku. Sałatka sprawdzi się dobrze jako przepis na jesienny obiad czy kolację – nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jest zdrowa, odżywcza i pełna witamin. Koniecznie spróbuj!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kcal:
403
- B:
20 g
- T:
15 g
- W:
49 g
Składniki:
- 1 śliwka (55g)
- 1 łyżeczka nasion słonecznika (5g)
- 3/4 szklaki makaronu pełnoziarnistego (194g)
- garść rukoli (20g)
- 1/3 camemberta (50g)
- łyżeczka soku z świeżo wyciśniętej cytryny (6g)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al. dente w lekko osolonej wodzie. Camemberta pokrój i wsadź na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, aż lekko się rozpuści i podrumieni. Do makaronu dodaj opłukaną rukolę, pokrojoną ślwkę i camemberta. Całość posyp nasionami słonecznika oraz sokiem z wyciśniętej cytryny.