Makaron z cukinią i mozzarellą

Autor: Agnieszka Pompecka

Masz ochotę na makaron? Wypróbuj ten z cukinią i mozzarellą – wprowadź do diety wege obiady!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    654 kcal

  • Białko:

    27 g

  • Tłuszcze:

    33 g

  • Węglowodany:

    66 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 cukinie 1800g
  • makaron kokardki 150g
  • kulka mozzarelli 125g
  • cebula 105g
  • 2 garście orzechów nerkowca 70g
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plastry, cebulę w kostkę usmażyć na rozgrzanej oliwie przez 10 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodać ugotowany makaron, mozzarellę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę, do rozpuszczenia sera. Wyłożyć na talerz, posypać orzechami.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót