Makaron z burattą w sosie

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Szybki, prosty i bardzo smaczny obiad! Makaron w aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów zachęci do posiłku nawet największego niejadka.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    556 kcal

  • Białko:

    20 g

  • Tłuszcze:

    15 g

  • Węglowodany:

    90 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 paczka makaronu pełnoziarnistego (500 g)
  • Pomidorki koktajlowe (400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty soli (2 g)
  • 1 łyżeczka oregano (3 g)
  • 1 buratta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Pomidorki koktajlowe wykładamy na naczynie żaroodporne, dodajemy czosnek, oregano i sól, na środek wykładamy burattę. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż pomidory odparują, następnie wszystko razem blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Makaron wymieszać z sosem.

 

Powrót Powrót