
Szybki przepis na danie wegetariańskie z wykorzystaniem makaronu ryżowego, tofu i orzeszków ziemnych. Ciekawe połączenie składników daje smaczny efekt kulinarny.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
522 kcal
- Białko:
25,1 g
- Tłuszcze:
15,3 g
- Błonnik pokarmowy:
8,9 g
- Węglowodany:
78,4 g
Składniki na 1 porcję:
- 40 g Makaron ryżowy
- 90 g Tofu wędzone
- 100 g Papryka czerwona
- 50 g Cebula
- 50 g Groszek mrożony
- 50 g Mango
- 25 g Kiełki fasoli mung
- 10 g Papryczka chilli
- 5 g Olej rzepakowy
- 10 g Ocet ryżowy
- 20 g Sos sojowy
- 10 g Miód pszczeli
- 5 g Orzechy ziemne
- Imbir, czosnek
Przygotowanie:
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać do niego pokrojony drobno lub starty na tarce imbir oraz papryczkę chilli. Po chwili dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w paski paprykę oraz mrożony groszek. Całość chwilę dusić. Do warzyw dodać pokrojone w kostkę tofu oraz mango. Całość przemieszać. Przygotować sos: wymieszać ocet ryżowy, miód i sos sojowy. Sos wlać na patelnię, dodać orzeszki ziemne i całość razem wymieszać. Przygotowany sos warzywny z tofu podawać z makaronem. Całość posypać kiełkami fasoli mung lub innymi.