Makaron ryżowy z tofu i kiełkami

Autor: Aleksandra Pasich

Szybki przepis na danie wegetariańskie z wykorzystaniem makaronu ryżowego, tofu i orzeszków ziemnych. Ciekawe połączenie składników daje smaczny efekt kulinarny.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    522 kcal

  • Białko:

    25,1 g

  • Tłuszcze:

    15,3 g

  • Błonnik pokarmowy:

    8,9 g

  • Węglowodany:

    78,4 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 40 g Makaron ryżowy
  • 90 g Tofu wędzone
  • 100 g Papryka czerwona
  • 50 g Cebula
  • 50 g Groszek mrożony
  • 50 g Mango
  • 25 g Kiełki fasoli mung
  • 10 g Papryczka chilli
  • 5 g Olej rzepakowy
  • 10 g Ocet ryżowy
  • 20 g Sos sojowy
  • 10 g Miód pszczeli
  • 5 g Orzechy ziemne
  • Imbir, czosnek

 

Przygotowanie:

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać do niego pokrojony drobno lub starty na tarce imbir oraz papryczkę chilli. Po chwili dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w paski paprykę oraz mrożony groszek. Całość chwilę dusić. Do warzyw dodać pokrojone w kostkę tofu oraz mango. Całość przemieszać. Przygotować sos: wymieszać ocet ryżowy, miód i sos sojowy. Sos wlać na patelnię, dodać orzeszki ziemne i całość razem wymieszać. Przygotowany sos warzywny z tofu podawać z makaronem. Całość posypać kiełkami fasoli mung lub innymi.

 

Powrót Powrót