Lekkie pączki z piekarnika

Autor: Patrycja Kulczycka

Ksylitol, inaczej cukier brzozowy to naturalny słodzik, który stanowi zdrową alternatywę dla cukru. Sprawdzi się najlepiej u osób leczących się na cukrzycę, a także podczas chęci zrzucenia kilku zbędnych kilogramów

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    149 kcal

  • Białko:

    9 g

  • Tłuszcze:

    2 g

  • Węglowodany:

    24 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • 8 i 1/3 plastra sera twarogowego, chudego (250 g)
  • 1 jajo, kurze (50 g)
  • 1/5 szklanki mąki orkiszowej, jasnej , typ 700 (50 g)
  • 2/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, typ 2000 (80 g)
  • 5 i 3/4 łyżeczki ksylitolu (40 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 4 łyżki marmolady (100 g)

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mąkami, ksylitolem, olejem i proszkiem do pieczenia. Ręką lub mikserem wyrobić ciasto. Następnie Z ciasta odrywać po kawałku, uformować kulkę, rozpłaszczyć lub rozwałkować, na środek nałożyć marmoladę, ciasto zagnieść do środka i uformować kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut.

 

Powrót Powrót