Kurczak w maśle orzechowym

Autor: Elżbieta Bujak

Kurczak świetnie komponuje się z masłem orzechowym – sprawdź to sam, przygotowując go na obiad dla całej rodziny!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    716 kcal

  • Białko:

    55,02 g

  • Tłuszcze:

    28,06 g

  • Błonnik pokarmowy:

    12,08 g

  • Węglowodany:

    65,4 g

 

Składniki:

  • 200g piersi kurczaka
  • 200g ziemniaków
  • 1 kiwi
  • sałata rzymska
  • pomidor
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • świeży imbir (około 0,5 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, czarny pieprz, szczypta soli

 

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki wrzucić do gotującej się wody (nigdy do zimnej). Do naczynia żaroodpornego dodać sok z pomarańczy, oliwę, tarty imbir, posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać, a następnie dodać mięso i podzielić na mniejsze kawałki. Odstawić na około 30 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez około 10 minut. W tym czasie sałatę wymieszać z kiwi, pomidorami, sokiem z cytryny i odrobiną ziół prowansalskich. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, dodać masło orzechowe i połączyć łyżką.

 

Powrót Powrót