Krem z groszku z nutą kokosa

Autor: Aleksandra Pasich

Jeśli lubisz nowe smaki to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Połączenie groszku z mleczkiem kokosowy to nieziemski smak i piękny kolor dania.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    465 kcal

  • Białko:

    20,5 g

  • Tłuszcze:

    27,6 g

  • Błonnik pokarmowy:

    13,5 g

  • Węglowodany:

    47,3 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 450 g Groszek zielony mrożony
  • 300 g Bulion warzywny lub wywar z włoszczyzny
  • 200 ml Mleczko kokosowe (17% tłuszczu – z puszki)
  • 50 g Por
  • 10 g Masło
  • 20 g Orzechy nerkowca
  • 5 g Papryczka chilli
  • Sól, pieprz, suszona cebulka, imbir

 

Przygotowanie:

Na maśle podsmażyć pokrojonego w plastry pora oraz posiekaną papryczkę, następnie dorzucić groszek (bez rozmarzania), poddusić ok. 3 minuty i całość zalać bulionem. Zagotować i dodać mleczko kokosowe. Zupę zblendować na krem i posypać posiekanymi orzechami.

 

Powrót Powrót