
Jeśli lubisz nowe smaki to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Połączenie groszku z mleczkiem kokosowy to nieziemski smak i piękny kolor dania.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
465 kcal
- Białko:
20,5 g
- Tłuszcze:
27,6 g
- Błonnik pokarmowy:
13,5 g
- Węglowodany:
47,3 g
Składniki na 2 porcje:
- 450 g Groszek zielony mrożony
- 300 g Bulion warzywny lub wywar z włoszczyzny
- 200 ml Mleczko kokosowe (17% tłuszczu – z puszki)
- 50 g Por
- 10 g Masło
- 20 g Orzechy nerkowca
- 5 g Papryczka chilli
- Sól, pieprz, suszona cebulka, imbir
Przygotowanie:
Na maśle podsmażyć pokrojonego w plastry pora oraz posiekaną papryczkę, następnie dorzucić groszek (bez rozmarzania), poddusić ok. 3 minuty i całość zalać bulionem. Zagotować i dodać mleczko kokosowe. Zupę zblendować na krem i posypać posiekanymi orzechami.