Kotlety z soczewicy, kaszy i marchewki

Autor: Justyna Walerowska-Madej

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    149 kcal

  • Białko:

    6,66 g

  • Tłuszcze:

    4,1 g

  • Błonnik:

    3,2 g

  • Węglowodany:

    24,1 g

 

Składniki na około 12 sztuk:

  • 200 g Kasza jaglana
  • 200 g Soczewica czerwona, nasiona suche
  • 80 g Por
  • 15 g Siemię lniane
  • 200 g Marchew
  • 30 g Koncentrat pomidorowy, 30%
  • 30 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • Czosnek, papryka w proszku, sól, pieprz, woda

 

Przygotowanie:

Kaszę i soczewicę ugotować osobno w lekko osolonej wodzie. Por posiekać i podsmażyć z dodatkiem czosnku na rozgrzanym oleju. Następnie dodać startą marchew i siemię, podlać wodą i dusić kilka minut. Następnie dodać przyprawy i koncentrat. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować kotleciki. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec do zarumienienia (ok. 20-30 min).

U mnie podane z tartymi buraczkami i sosem jogurtowo-musztardowym.
Smacznego!

 

Powrót Powrót