Kanapki w stylu greckim

Autor: mojdietetyk

Przepyszne, lekkie i sycące kanapki w greckim stylu. Idealne połączenie świeżych warzyw, czarnych oliwek kalamata, dobrej jakości oliwy i pełnoziarnistego pieczywa.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    435 kcal

  • Białko:

    15 g

  • Tłuszcze:

    21,8 g

  • Węglowodany:

    50,8 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Bułka grahamka (70 g - 1 sztuka)
  • Ser ricotta (40g - 2 łyżki)
  • Rukola (20 g - 1 garść )
  • Pomidor (150 g - 1 sztuka)
  • Kiełki (10 g - 1 łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek (10g - 1 łyżka)
  • Czarne oliwki marynowane (50 g - 5 sztuk)
  • Rzodkiewki 45 g - 3 sztuki)

 

Przygotowanie:

Na pieczywie należy rozsmarować ser ricottę, następnie ułożyć rukolę i plastry pomidora. Na wierzch ułożyć oliwki pokrojone na drobne kawałki, kanapki posypać kiełkami. Na sam koniec skropić pieczywo oliwą z oliwek, zjeść z pokrojonymi rzodkiewkami.

 

Powrót Powrót